Farkas Antal jama

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Farkas Antal jama (1960–2012), Balogh Rudolf-díjas (2002) fotográfus.

 

A kiállításon, a világszínvonalon alkotó, azonban hazánkban alig ismert fotóművész munkásságáról nyújtunk áttekintést. A Galéria ezzel a tárlattal szeretné minél többekkel megismertetni és a figyelem középpontjába állítani Jama egyéni szín- és formavilágát, különleges látásmódját és félreismerhetetlen művészi technikáját.

 

Jama alkotásai fotográfiák, hangsúlyosan fotótechnikai alkotások. Azonban nem a valóság ellesett és hallhatatlanná tett, jellegzetes vagy történetmesélő pillanatképei, hanem előre megálmodott, meglátott, majd megalkotott és részletesen kimunkált vizuális kalandok színes dián történő rögzítései.

 

Munkásságában végig követte a XIX. sz. vége - XX. század nagy izmusait. Az 1870-es években felfedezett és gyorsan mindenki számára hozzáférhetővé vált fotótechnika a festészet szerepének újragondolását követelte meg. Ezt követően már nemcsak – elsősorban nem – a valóság hű reprodukálása, hanem a vizuális valóság újrarendezése, újraértelmezése lett a festészet és festőművészek fő feladata. Viharos gyorsasággal jelentek meg a különféle „izmusok”, jelesül az impresszionizmus, expresszionizmus, kubizmus, szürrealizmus; modern és posztmodern, konstruktivizmus és amit „el-kell-magyaráznizmus”, napjaink konceptuális fő sodráig.

 

Jama újraértelmezi és újraalkotja a világ képzőművészetének számos meghatározó alkotását. Az ihletők listáján Cézanne, Picasso, Modigliani, Van Gogh, Albers, Matisse és még sokan mások szerepelnek. A képi megjelenítés egyedisége mégis leginkább

Csontváry művészetének máig megismételhetetlen egyediségével rokonítható.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normál táblázat";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:10.2pt;
mso-para-margin-bottom:0cm;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-line-height-alt:9.5pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}